IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

To je zdravnik, ki je umoril ogromno pacientov!

kš, 10.04.2024 10:44:04

Harold Frederick Shipman, bolj znan kot Dr. Death (dr. Smrt), je bil angleški zdravnik in eden izmed najsmrtonosnejših serijskih morilcev v zgodovini Velike Britanije.

Delite na:
To je zdravnik, ki je umoril ogromno pacientov!
Bil je izjemen študent in zdravnik, ki so ga imele rade predvsem starejše ženske, saj so mu popolnoma zaupale ... Profimedia

Rojen je bil 14. januarja 1946 v Nottinghamu, obsojen pa je bil za umor 15 bolnikov, čeprav se ocenjuje, da je število žrtev v resnici preseglo 200.

Zgodnje življenje in izobraževanje

Shipman se je rodil v delavski družini in je bil najmlajši od treh otrok. Njegova mati Vera je umrla zaradi pljučnega raka, ko je bil star 17 let, kar je močno vplivalo na njegovo življenje. Nekateri menijo, da je njegova obsedenost s smrtjo in umiranjem izvirala prav iz tega tragičnega obdobja.

Po končani srednji šoli je Shipman medicino študiral na Leeds University. Bil je znan po svoji marljivosti in predanosti, kar je privedlo do tega, da je bil med najboljšimi v svojem razredu. Cenili so ga vsi, saj je bil resnično izjemen študent.

Medicinska kariera in zločini

Po končanem študiju se je Shipman leta 1970 pridružil medicinskemu osebju v Pontefract General Infirmaryju. Leta 1974 se je preselil v Todmorden in tam začel delati kot splošni zdravnik. Leta 1975 so ga zasačili pri ponarejanju receptov za pomoč pri svoji odvisnosti od pethidina, močnega analgetika. Kljub temu je nadaljeval svojo medicinsko kariero in incident je bil pozabljen.

Leta 1977 se je Shipman preselil v Hyde na severozahodu Anglije, kjer je začel delati v Donneybrook Medical Centru. Leta 1993 je odprl svojo prakso na Market Streetu. Večina njegovih žrtev so bile starejše ženske, ki so umrle nenadoma in brez vidnega razloga.

Harold Shipman tik pred aretacijo.
Harold Shipman tik pred aretacijo.
Profimedia

Preiskava in sojenje

Leta 1998 je lokalna pogrebnica opazila nenavadno visoko število smrti prav med Shipmanovimi bolniki. To je privedlo do policijske preiskave, ki pa ni odkrila ničesar nenavadnega. Kasneje je Angela Woodruff, hči ene od Shipmanovih žrtev, postala sumničava, ko je odkrila, da mu je njena mati pustila veliko dediščino. To je privedlo do druge preiskave, ki je razkrila Shipmanove zločine.

Shipman je bil aretiran leta 1998 in obtožen umora 15 svojih bolnikov z injiciranjem smrtonosnih odmerkov diamorfina. Na sojenju leta 2000 je bil spoznan za krivega in obsojen na dosmrtno ječo brez možnosti pogojnega izpusta. Leta 2002 je poročilo javne preiskave razkrilo, da je Shipman ubil najmanj 215 svojih bolnikov.

Primrose Shipman s sinom, ko se je odpravila na obisk k možu ... V zapor, seveda.
Primrose Shipman s sinom, ko se je odpravila na obisk k možu ... V zapor, seveda.
Profimedia

Spremembe v zdravstvenem sistemu

Zgodba o Haroldu Shipmanu je opomin na to, kako lahko zaupanje družbe v zdravnike izkoristi nekdo z zlonamernimi nameni. Njegovi zločini so privedli do pomembnih sprememb v britanskem zdravstvenem sistemu, vključno z uvedbo strožjih nadzornih mehanizmov za preprečevanje podobnih zločinov v prihodnosti. Kljub temu pa ostaja Shipmanova zapuščina opomin na temno stran človeške narave. Njegova zgodba je še vedno predmet številnih razprav in raziskav, ki poskušajo razumeti, kako je lahko tako spoštovan in zaupanja vreden posameznik, kot je zdravnik, storil tako grozljive zločine.

Kako so odkrili njegove zločine?

Prvič, lokalna pogrebna služba je opazila nenavadno visoko število smrti med Shipmanovimi bolniki. Drugič, taksist John Shaw je obvestil policijo, da sumi, da je Shipman ubil 21 bolnikov, saj je opazil, da so mnoge starejše ženske, ki jih je vozil do zdravstvenega centra, umrle v Shipmanovi oskrbi, čeprav so k njemu prihajale v razmeroma dobrem zdravstvenem stanju.

Končno, Shipmanovi zločini so bili dokončno razkriti, ko je poskušal ponarediti oporoko ene od svojih žrtev, 81-letne Kathleen Grundy, nekdanje županje mesta Hyde. Potem ko je Shipman Grundyjevi dal smrtonosni odmerek diamorfina, je na njeni oporoki označil polje »kremacija«, da bi skril dokaze. Vendar so se njeni sorodniki uprli upepelitvi in tako je prišlo na dan, da je gospo zastrupil, saj so v njenem telesu našli sledi diamorfina. To je končno privedlo do njegove aretacije.

Skupne značilnosti njegovih žrtev

Žrtve Harolda Shipmana so imele nekaj skupnih značilnosti. Večina njegovih žrtev so bile starejše ženske. Shipman je pogosto meril na ranljive starejše ljudi, ki so mu zaupali, saj je bil njihov zdravnik. Po večini je Shipman žrtvam vbrizgal smrtonosni odmerek zdravila za lajšanje bolečin, diamorfina, ali pa jim je predpisal nenormalno količino zdravil. Kljub temu pa je bila najmlajša žrtev le štiriletna deklica Susie Garfitt.

Harold Shipman je umrl 13. januarja 2004 ... Tako, kot je zapisano na tej tabli.
Harold Shipman je umrl 13. januarja 2004 ... Tako, kot je zapisano na tej tabli.
Profimedia

Zakaj je ubijal?!

Harold Shipman nikoli ni pojasnil razlogov za svoje zločine, zato bodo ti za vedno ostali skrivnost. Obstaja sicer več teorij, ki poskušajo razložiti njegovo motivacijo:

• Nekateri menijo, da se je morda želel maščevati za smrt svoje matere, ki je umrla, ko je bil star 17 let.

• Drugi ugibajo, da se je želel igrati Boga, kar pomeni, da je dokazoval, da lahko vzame življenje ali ga rešuje.

• Nekateri psihologi menijo, da je Shipman postal odvisen od ubijanja svojih bolnikov.

Vendar je treba poudariti, da so to le teorije in da pravega razloga za Shipmanova dejanja morda nikoli ne bomo izvedeli.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg