stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Cilj je pobrati čim več kolajn in se prikazati kot velesila na več področjih

Oglasno sporočilo, 11.03.2024 11:25:47

V Kranjski Gori je v organizaciji Spirita Slovenije potekal slovensko-francoski poslovni forum, ki je osvetlil sodelovanje obeh držav na področjih vesoljske industrije in športa. Ker Pariz poleti gosti olimpijske in paralimpijske igre, je to bila posebna priložnost za Slovenijo, da še okrepi odnose s Francozi na področju gospodarstva in športa – in točno to se je tudi zgodilo. Zdaj niti vesolje ni več meja.

Delite na:
Cilj je pobrati čim več kolajn in se prikazati kot velesila na več področjih
Luka Vovk

V rahlo zasneženi Kranjski Gori so se zbrali vrhunski poslovneži in inovatorji iz Slovenije in Francije z namenom, da utrdijo vezi med državama, ki bosta očitno tesno sodelovali tako v športu kot v vesolju. Navdušeni nad trajnostno usmerjeno Slovenijo francoski kolegi vidijo ogromno potenciala v sodelovanju. Dobre odnose med državama so ovekovečili tudi s podpisom sporazuma o sodelovanju med slovensko vesoljsko pisarno in francoskim nacionalnim centrom za vesoljske znanosti.

Šport je prva zastava, s katero se Slovenija predstavlja svetu
Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež je forum odprl z omembo Napoleonovega spomenika v Ljubljani in poudaril, da smo Slovenci s Francozi v dobro znanosti sodelovali že pred skoraj 200 leti, ko smo svojo prvo univerzo dobili ravno pod Ilirskimi provincami, ki je imela svoj sedež v Ljubljani. Ni pa se ustavil samo pri znanosti: »Šport je najpomembnejši in najuspešnejši promotor Slovenije. To je prva zastava, s katero se predstavljamo svetu, obenem športna zastava odpira možnosti, da ji sledijo tudi ostale slovenske zastave – zastave vrhunske inovacije, kulture ter priložnosti natančnega in unikatnega slovenskega gospodarstva.« Skozi ta poslovni forum so na Spiritu nedvomno okrepili priložnosti za slovenska podjetja v raziskovanju in razvoju vesoljske industrije ter obenem športne pokrajine. »Cilj je, da na olimpijskih igrah poberemo čim več medalj in da se Slovenija prikaže kot velesila, kot je, na številnih področjih.«

Vesolje kot vrata v boljše (in bolj zeleno) športno sodelovanje
Večkrat smo na forumu slišali, da sta inovacija in znanost največji pogon obeh držav. Frangež je poudaril: »Želimo kombinirati francosko vodstvo s slovensko znanostjo, saj je Slovenija majhna na Zemlji, a želi biti velika v vesolju!« Omenil je še knjigo Hermana Potočnika, slovenskega raketnega inženirja ter pionirja kozmonavtike in vesoljskih tehnologij. Ta je leta 1929 izdal knjigo Problem vožnje po Vesolju – Raketni motor, na podlagi katere so Američani dohiteli Ruse v razvoju svoje vesoljske tehnologije, ko so uporabljali ideje iz knjige tega slovenskega genija. »Naslednjič bomo imeli tam [v vesolju] dogodek,« je zaključil. Morda se jim bo pri tej odpravi priključil tudi kdo iz pestrega nabora vrhunskih športnikov, ki jih premore Slovenija.

Florence Levy, francoska ambasadorka v Sloveniji, namreč ni mogla mimo našega športnega potenciala: »Veselim se raziskovanja ekonomije športa v naših državah. Slovenijo odlikujejo bogata ekonomska vizija, strateška pozicija ter potencial za gospodarska in športna sodelovanja. Predvsem ste napredni pri trajnostnem razvoju in zelenih tehnologijah.« Ravno ta aspekt je ključen tudi za Paula Guirauda, direktorja Francoske športne ekspertize, ki vidi izjemen potencial v sodelovanju med državama na trajnostnosti razvoja športnih dogodkov in infrastrukture.

Francija bo kot prizorišče letošnjih poletnih olimpijskih in paralimpijskih iger odlična priložnost za vsa podjetja, povezana s športom, da se pokažejo v svetovni luči – vrednost tega trga je namreč ocenjena na 71 milijard evrov. Ravno šport je tudi močan katalizator razvoja tako v Sloveniji kot v Franciji. Zato je toliko bolj vredno, da so na poslovnem forumu podpisali tudi sporazum o sodelovanju med slovensko vesoljsko pisarno in francoskim nacionalnim centrom za vesoljske znanosti. Le ta se namreč ne omejuje le na vesolje, temveč pušča odprta vrata za širša sodelovanja. Direktor Spirita Rok Capl pravi, da gre v esenci za krepitev medsebojnih vezi, spoznavanje trgov in narave posla v obeh državah: »Ko mečemo pogled navzgor proti vesoljski industriji, se moramo usmeriti tudi v poslovni potencial, ki leži v športu in olimpijskih igrah. Tja bomo pripeljali tako vrhunske slovenske športnike kot poslovneže in oboji bodo poskrbeli za stkane globlje vezi med obema državama za zeleno prihodnost.«