Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kolumna
Brezgrešna

Brezgrešna

Mitja Reichenberg, 22.04.2024 11:08:47

Delite na:

​​​​Prihajajoča grozljivka z naslovom Brezmadežna (Immaculate) je ameriški film iz leta 2024, ki jo je režiral Michael Mohan, napisala Andrew Lobel in koproducent Sydney Sweeney (ki v filmu tudi igra) poleg Álvara Morteja, Benedette Porcaroli, Dore Romano, Giorgia Colangelija in Simone Tabasco. Film je bil premierno prikazan marca 2024 v kinematografih v ZDA in je prejel pozitivne kritike ter s proračunom 9 milijonov že ustvaril 18 milijonov dolarjev.


Sicer bi lahko rekli, da gre za klasično grozljivko, ki jemlje iz zakladnice že bolj ali manj znanih resničnih grozovitosti, kriminala, zlorab otrok in žensk izza zidov rimsko katoliške cerkve in njenih samostanov, vendar ponuja ob že precej videnemu materialu vendar nekaj novih bizarnosti in srhljivosti, s katerimi se je pač potrebno spopadati tako na fizičnem kakor tudi mentalnem nivoju. Okvir zgodbe pravi takole: sestra Mary (Simona Tabasco) se ponoči prikrade v predstojnikovo spalnico in ukrade obesek ključev, da lahko pobegne skozi zaklenjena vrata rimskokatoliškega samostana. Seveda jo ujamejo, zbudi pa se v krsti, ko jo živo pokopljejo.


Sestra Cecilia (Sydney Sweeney) se je v mladosti obrnila h krščanstvu potem, ko se je skoraj utopila v zamrznjenem jezeru in je bila razglašena za mrtvo, prepričana, da jo je rešil bog. Prejme povabilo očeta Sala Tedeschija (Alvaro Morte), da se pridruži samostanu v Italiji, ki skrbi za umirajoče nune. Cecilia postane redovnica, odlikovana z rožnim vencem, kmalu pa je šokirana, saj izve, da je noseča, čeprav je devica in nikoli ni imela razmerja z moškim. Prebivalci samostana jo začnejo obravnavati kot naslednjo Devico Marijo – in težave se pričnejo.


Filmsko glasbo je ponudil Will Bates, ki pa se je zagotovo zgledoval po nekaj sorodnih filmih, kot so recimo Omen/Znamenje, Eksorcist in podobne zgodbe izza samostanskih zidov. Dejansko se film postavi v precej dolgo vrsto sebi podobnih izdelkov, s katerimi si pač deli nekaj brutalnosti, čudaškosti, mračnjaštva in pričakovane morbidnosti. Torej za vsakogar, ki v tem uživa, pač nekaj.